Alfen: “Wij onderscheiden ons als leerbedrijf door vele aspecten.”

 In Genomineerde stagebedrijven 2017

Waarom zou uw bedrijf het stagebedrijf van 2017 moeten worden?
“Alfen onderscheidt zich als (relatief klein) Leerbedrijf door de volgende punten:
– Alfen heeft een eigen Bedrijfsschool in samenwerking met het Deltion College. Op dit moment volgen 26 medewerkers (met name BBL leerlingen) een MBO Niveau 2, Niveau 3 of Niveau 4 opleiding. Sinds dat Alfen gestart is met de eigen bedrijfsschool in 2008 hebben wij al 60 diploma’s kunnen uitreiken;
– Alfen heeft focus op stagiairs en hun ontwikkeling, dit is onder andere aantoonbaar door de volgende aantallen: 2012; 14 stagiairs, 2013: 41 stagiairs, 2014: 128 stagiairs, 2015: 102 stagiairs (7,8 % HBO/WO), 2016: 90 stagiairs (10 % HBO/WO), 2017 tot op heden: 42 stagiairs (30,95 % HBO/WO);
– Wij zijn druk met de ontwikkeling van keuzemodules voor de nieuwe MBO structuur. Er is al 1 module opgeleverd en goedgekeurd, met de 2de module zijn wij momenteel bezig;
– Binnen Alfen is er in 2014 een Opleidingscoördinator aangenomen die onder andere verantwoordelijk is voor het formuleren van stageopdrachten, het werven van de stagiairs, het optimaliseren van de interne (stage) processen en overkoepelend verantwoordelijk is voor de stagetrajecten;
– Wij vinden het belangrijk dat een stagiair binnen het juiste team / op de juiste plek terecht komt. Daarnaast zorgen we voor een goede (op de persoon afgestemde) begeleiding;
– Onze visie is dat, wat een stagiair oplevert, van waarde moet zijn. Wij formuleren geen opdrachten om stagiairs “bezig te houden”, maar zorgen dat wij hun oplossingen en ideeën ook daadwerkelijk toepassen binnen onze organisatie;”

Wat is de reden voor jullie als bedrijf om met stagiairs te werken?
“MVO” en “Duurzame Inzetbaarheid” zijn enkele pijlers binnen onze organisatie. Uit het oogpunt van MVO vinden wij het belangrijk om jongeren een kans te bieden om ervaring op te doen en zichzelf te ontwikkelen op de arbeidsmarkt. Wij zien het dan ook als onze plicht om stagiairs de kans te bieden om hun capaciteiten binnen Alfen verder te ontwikkelen.

Daarnaast zien wij het als een meerwaarde om de connectie met het moderne onderwijs te houden. Stagiairs kunnen met een frisse en open blik nieuwe ideeën en kennis meebrengen en zo echt iets toevoegen binnen onze organisatie.

Verder is het voor ons prettig om vanuit een stagetraject te ontdekken wie van de stagiairs talent heeft om in de toekomst bij ons door te stromen naar een startfunctie.”

Welke werkzaamheden verrichten stagiairs zoal uit bij jullie?
“Om een beeld te schetsen van werkzaamheden welke stagiairs verrichten binnen Alfen, hieronder enkele opdrachten die in de afgelopen periode door HBO stagiairs uitgevoerd zijn:
– Als HR stagiair(e) kun je bij ons veel leren. Jij wordt betrokken bij in- door- en uitstroom processen en zal ondersteunende werkzaamheden op onze afdeling te verrichten. Je loopt mee in verschillende reeds opgestarte en nieuw op te zetten projecten. Daarnaast krijg je ook een (aantal) project(en) toebedeeld waarbij je eigen verantwoordelijkheid draagt.
– Als Online Communicatie/marketing stagiair(e) word je onderdeel van ons marketingteam en ga je binnen de organisatie breed en extern contacten initiëren. Je gaat veel leren, dat doe je door ondersteunende werkzaamheden op onze afdeling te verrichten. Je loopt mee in verschillende reeds opgestarte en nieuw op te zetten projecten
– Als QHSE Stagiair hou je je bezig met het ontwikkelen en implementeren van een nieuw QHSE platform. Het digitale systeem dient voor beheerder en gebruikers eenvoudig benaderbaar te zijn en daarnaast makkelijk in gebruik en in onderhoud.
– Het huidige ICU laadplatform NG910 (controller) in combinatie met de NG910 (power) vormen samen het hart van de nieuwe ICU reeks Laadpunten. Deze laadpunten zijn intern ontworpen en worden door een PCB assemblage bedrijf geproduceerd. Jij gaat een diagnostiek tool ontwikkelen (een soort van zelf test) in de embedded code ‘C’ van de ARM microcontroller waarmee de correcte werking van de PCBA’s zelf, de combinatie controller en power, maar ook het gehele product (de laadpaal) kan worden geverifieerd.
– Binnen de afdeling Ontwikkeling & Orderverwerking houden wij ons bezig met het klant specifiek ontwerpen van onder andere transformatorstations. Een transformatorstation is opgebouwd uit diverse (deel)componenten, onder andere uit een laagspanningsrek. Tijdens deze stage ga jij je bezig houden met het uitvoeren van een onderzoek naar de mogelijkheden om (in plaats van afgaande stroken) modulair afgaande automaten te plaatsen in een laagspanningsrek.
– De Stagiair(e) zal ingezet worden binnen de afdeling Strategische Inkoop en zal zich bezig houden met het ontwikkelen van een SRM systeem, waarin alle gegevens van leveranciers, producten en productgroepen verzameld worden. Het systeem heeft als doel om te ondersteunen bij het selecteren van leveranciers en bepalen van strategieën per leverancier/productgroep.”

Hoeveel stagevergoeding krijgen stagiairs per maand wanneer ze bij jullie in dienst zijn?
“Een MBO stagiair ontvangt een stagevergoeding van € 200,= bruto / maand
Een HBO of WO stagiair ontvang een stagevergoeding van € 500,= bruto / maand”

Met hoeveel stagiairs werken jullie gemiddeld per half jaar?
“Binnen Alfen werken wij veel met stagiairs samen. in 2017 hebben we tot nu toe gewerkt met 42 stagiairs.
(Nb. Om een beeld te geven van de intensiviteit van deze samenwerkingen: bij Alfen werken op dit moment 200 medewerkers)”

Geven jullie stagiairs extra aandacht op de dag van de stagiair? Zo ja, hoe uit zich dit?
“Wij moeten eerlijk zijn en toegeven dat we tot op heden nog niet op deze “speciale dag” extra aandacht hebben gegeven aan onze stagiairs. Onze stagiairs worden als volwaardig onderdeel van onze organisatie gezien en worden dan ook meegenomen in de cyclus die wij intern hanteren. Een kerstpresentje/pakket met de kerst, chocolade eitjes met Pasen etc. Wel hebben wij bedacht dat wij als Leerbedrijf hier wél iets extra’s mee willen doen. Dit jaar zullen wij dan ook zorgen voor een traktatie en bedankje, speciaal voor onze stagiairs.”

Recent Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search