Hoffelijk Financieel: “Wij laten stagiairs uitgroeien tot echte professionals.”

 In Genomineerde stagebedrijven 2018

“Fantastisch bedrijf, jong van geest, heel begripvol en een enorme drive om te blijven innoveren” dat zijn de woorden die Sjim de Munck koos om Hoffelijk Financieel te nomineren voor stagebedrijf van het jaar.

 

Zet jouw bedrijf de stagiair wel eens in het zonnetje?

“Nee, dat doen we eigenlijk niet, maar we zorgen er wel voor dat ze zich tijdens hun stageperiode als volwaardige medewerkers voelen. Wij behandelen stagiairs hier als talentvolle medewerkers. We nemen hun zienswijze, feedback en talenten serieus. Tijdens een sollicitatiegesprek kijken we dus heel erg naar het potentieel van de stagiair. Samen kijken we naar de interesses en talenten en hoe we die nog verder kunnen ontwikkelen. Velen die hier werken zijn hier als stagiair begonnen en hebben nu een belangrijke functie in het managementteam. Stagiairs krijgen hier echt de kans om alles te leren en ook na hun stage door te stromen en door te groeien. Eigenlijk is bijna iedereen die hier nu in het managementteam zit begonnen als stagiair. Ik denk dat we op deze manier de stagiair een hele mooie kans bieden. Er is dus veel mogelijk binnen ons bedrijf.”

 

Wat is de reden voor jullie als bedrijf om met stagiairs te werken?

“Omdat wij stagiairs zien als talentvolle medewerkers, die we laten uitgroeien tot echte professionals. We hebben best een strenge selectie, omdat we willen dat de stagiair ook echt met passie het onderzoek kan vervullen of met passie meewerkt. Het komt de kwaliteit van het onderzoek en de werksfeer namelijk alleen maar ten goede. Iedereen heeft hier een dikke 8 of 9 gehaald.”

 

Welke werkzaamheden voeren stagiairs zoal bij jullie uit?

“Dat is heel verschillend. We hebben zowel meewerkstagiairs als afstudeerders. De ene stagiair deed bijvoorbeeld onderzoek in hoeverre we met MVO bezig zijn. De andere stagiair kijkt of we in de toekomst misschien blockchain technologie kunnen gebruiken. Weer een andere stagiair maakt concurrentie analyses of kijkt hoe we de processen verder kunnen verbeteren. Kortom, het is heel erg divers waar de stagiairs mee bezig zijn. Ook nemen we de stagiairs altijd mee in de beslissingen van het management en leren we ze strategische keuzes te maken.”

 

Kun je me iets vertellen over de begeleiding voor stagiairs en hoe dat in z’n werk gaat?

“Dat is afhankelijk van de persoon. Er heerst bij ons een bedrijfscultuur waarin we ze in het diepe gooien. Een belangrijke competentie van de stagiair is dan dus ook dat ze op tijd aan de bel weten te trekken wanneer ze vastlopen. Voor hulp kunnen ze bij iedereen van het bedrijf terecht, dus niet alleen hun stagebegeleider. Verder krijgen ze alle vrijheid om te leren en fouten te maken waar ze uiteindelijk alleen maar beter van worden. Als je ze veel vrijheid geeft dan zal je ook zien dat er verrassende dingen uit komen.”

 

Op welke manier betrekken jullie stagiairs bij het bedrijf?

“Naast hun stage bieden we de stagiair vaak ook een bijbaan aan. Soms moet een stagiair bijvoorbeeld maar 4 dagen stage lopen en dan bieden wij ze de mogelijkheid om bij ons daarnaast ook een bijbaan te nemen. Op deze manier willen we ervoor zorgen dat ze meer van het bedrijf zien en je ziet ook dat ze hierdoor betere resultaten boeken. Stagiairs worden hier niet gezien als stagiairs, maar als medewerkers. Soms wisten sommige collega’s niet eens dat iemand een stagiair was. Dat zegt eigenlijk al genoeg. Verder doen we met z’n allen ook veel buiten werk. We zijn laatst een weekendje naar Limburg geweest. Daar hadden we een bootcamp, was er een DJ en een barbecue. Ook vieren we successen, gaan we vaak met z’n allen op vrijdagavond stappen en komen er regelmatig ex-collega’s mee. De sfeer is altijd heel gemoedelijk.”

 

Hoeveel stagevergoeding bieden jullie de stagiairs?

“Dat hangt af van het aantal dagen dat de stagiair in de week werkt. Het aantal dagen dat de stagiair in de week stage loopt vermenigvuldigen wij met € 100,- en dat is de vergoeding per maand. Dus wanneer een stagiair 4 dagen in de week stage loopt dan krijgt de stagiair een stagevergoeding van € 400,- per maand en wanneer de stagiair 5 dagen in de week stage loopt dan ontvangt de stagiair € 500,- per maand. De stagevergoeding kan ook hoger uitvallen wanneer de stagiair bij ons ook in dienst komt in de vorm van een bijbaan. Het uurloon is vaak € 10,-. We bieden ook nog wel eens de stagiairs de optie om 3 dagen op papier bij ons stage te lopen en 2 dagen in de vorm van een bijbaan, zodat de stagiair meer verdient.”

 

Met welke drie woorden zouden stagiairs jullie bedrijf omschrijven?

“Innovatief, ambitieus en persoonlijk.”

 

Wat zouden andere stagebedrijven van jullie kunnen leren?

“Dat stagiairs niet alleen van ons kunnen leren, maar wij ook van de stagiairs. Ze kunnen namelijk heel veel inbrengen binnen het bedrijf.”

 

Waarom zou jouw bedrijf het stagebedrijf van 2018 moeten worden?

“Omdat wij het op basis van onze ideeën en inzichten doen. Dat wil zeggen dat we ook nog heel veel kunnen leren van andere stagebedrijven. Maar wij hebben de intrinsieke motivatie om het goed te doen voor iedere stagiair. Daar begint het allemaal mee. En uiteindelijk blijft 60 a 70 procent van de stagiairs hier na hun stageperiode nog werken, dus dat geeft wel aan dat stagiairs het hier naar hun zin hebben.”

Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search