Farah Zanganeh: “ik ben niet bang om fouten te maken tijdens mijn stage”

We hebben Farah, stagiair op de afdeling HRM van Nationale Nederlanden, gesproken over fouten maken als stagiair, veel vragen stellen en haar key to success. Farah is door haar collega’s 5 keer (!) genomineerd als Stagiair van het Jaar 2019.

Dag van de Stagiair: waarom denk je dat je genomineerd bent? 

Farah: Een van de punten is dat ik erg nieuwsgierig ben, dit is ook vaker teruggekomen in de nominaties. Ik stel veel vragen: waarom doe ik bepaalde werkzaamheden, wat zit erachter? Dit valt denk ik wel op.

Daarnaast zie ik fouten maken niet als iets slechts. Het is meer een les. Ik ben dan ook niet bang om fouten te maken tijdens mijn stage.

Het niet bang zijn om fouten te maken, heb je dat geleerd tijdens je stage?

Dit is zeker ontwikkeld tijdens mijn stage, maar ook in de jaren daarvoor (bijvoorbeeld tijdens school) heb ik het geleerd. Je leert echt heel veel van fouten maken, de feedback die je krijgt van collega’s is enorm waardevol. Sommige stagiairs willen meteen alles goed doen, maar dat hoeft helemaal niet. In mijn ogen ben je een goede stagiair als je veel vragen stelt; je kunt niet meteen álles weten en dat hoeft ook niet.

De omgeving bij de Nationale Nederlanden gaf mij ook de vrijheid om fouten te maken. Wanneer je stagebegeleider en collega’s begrijpen dat je als stagiair fouten maakt, voel je je veel beter wanneer dit gebeurt. Dit is hetzelfde met vragen stellen, de omgeving kan dit heel erg stimuleren.

Als je iets niet vraagt ben je een tijd niet productief, je staat een tijdje stil. Hier kun je ook tegenaan lopen in je persoonlijke ontwikkeling. Je bent een stagiair, je bent hier om te leren, stel vragen. Die mindset doet je echt ten goede!

Wat is jouw Key to Success?

Dit heb ik misschien al eerder aangegeven, maar ben niet bang om te falen en domme vragen bestaan niet. Daarnaast vind ik motivatie enorm belangrijk. Het is een groot verschil om met een slecht gevoel je stage in te gaan of te denken: “wauw, vandaag ga ik weer veel leren!”. Als ik iets zie dat ik nog niet kan of begrijp denk ik van: dit kan ik nog leren! De mindset dat ik iets niet kan bestaat niet voor mij.

Wat zou je graag willen meegeven aan toekomstige stagiairs?

Het is belangrijk om te weten en bewust te zijn wat het betekent om stage te lopen. In de stageperiode overbrug je de theorie en praktijk, daar zit namelijk nog wel echt een kloof in.

Ontdek ook wat je leuk vindt. Vraag of je bij een andere afdeling mag kijken, vraag door tijdens een gesprek, vraag om verslagen door te lezen, kortom: probeer zo veel mogelijk te weten te komen over de organisatie en kijk wat je leuk vindt. Wanneer je erachter komt dat je een bepaald onderdeel interessant vindt, vraag dan of je daar meer in mag gaan doen.

Als laatste wil ik nog meegeven om jezelf en je enthousiasme te laten zien tijdens je stage. Wanneer je stagebedrijf ziet hoe enthousiast je bent om bepaalde dingen aan te pakken heb je al snel een streepje voor.”

Start typing and press Enter to search